Türk Diasporasının Avrupa Siyasal Sistemine Katılımı Kitaplaştırıldı

HABER

Türk diasporasının misafir işçilikten karar alma mekanizmalarına uzanan göç geçmişi.

Uzun yıllar sadece para kaynağı olarak görülmüş, Türkiye’de hangi Avrupa ülkesinden gelirse gelsin Almancı sıfatı takılmış olan Türk toplumu bugün Avrupa’daki yeni ‘uç beyleri’ olarak nitelendirilecek kadar önemsenmektedir. Fakat söz konusu Türk toplumu yaşadıkları ülkelerde kendilerini ifade edebiliyor, taleplerini yönetimlere ulaştırabiliyor mu? Siyaset içinde yer alabilmeleri için imkânları var mı? Siyasal eylemlerini belirlerken nelerden etkileniyorlar? Türkiye’nin bu yeni toplumsal elçilerinden beklentileri var mı?... 

Kitapta öncelikle, çalışmaya temel olarak, siyasal katılım olgusu ile Almanya, Hollanda ve Belçika’daki siyasal katılım imkânları incelenmiş. Bu bilgiler ışığında Avrupa Türk diasporasının siyasal katılım gösterdiği toplumsal ve bireysel ortamlar değerlendirilmiş. Tarihsel olarak kaleme alınan kitabın önemli taraflarından biri anlatılan olgu ve olayların teorik çıkarımlarının yanında somutlaştırıcı bölümlerin de yer almasıdır. Çalışmaya konu olan ülkelerdeki birçok Türk asıllı milletvekilinin desteğinin yanında milletvekilleri Özcan Mutlu, Tunahan Kuzu, Emir Kır, Fatma Pehlivan ve İsmail Ertuğ’un somut katkıları bulunmaktadır. Son dönemin çok etmenli ve karmaşık Avrupa siyasal yaşamına Türk diasporasının katılımına atfedilen önemin nedenlerini bu kitapta bulabilirsiniz.


Hollanda Türk Evi Araştırma Merkezinin katkısı büyük.

Avrupa Türk Göç literatürüne yeni eserler kazandıran Türkevi Araştırmalar Merkezi tarafından desteklenen ve Çizgi kitabevi tarafındanbasılan kitabı Tolga SAKMAN kaleme aldı. “TÜRK DİASPORASININ AVRUPA SİYASAL SİSTEMİNE KATILIMI – ALMANYA, HOLLANDA, BELÇİKA” isimli kitap çalışması Avrupa Türk Toplumunu Diaspora olarak niteleyen, Türk toplumu ve siyasal hareketlerinin en yoğun olduğu ülkeler üzerine çalışılmış eserlerden biridir. Çalışma diaspora tanımı ve Türk toplumunun diasporik özellikleri ile başlamaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak verilerin toplanması ve çözümlenebilmesi için “İlişkisel Araştırma Modeli” kullanılmıştır. Bu kapsamda öncelikle ‘siyasal katılım’ olgusu incelenmiş, siyasal katılımın neden ve nasıl gerçekleştiği, hangi durumlardan etkilediği gibi özelliklerine değinilmiştir. Almanya, Hollanda ve Belçika’daki hukuki yapının genel olarak göçmenler ve özelde Türk Toplumunun siyasal katılımı için oluşturduğu alanın belirlenmesi Demokrasi kültürünün yerleşik olduğu söz konusu ülkelerdeki siyasal katılım olgusunun genişliği ve katılımdaki çeşitlilik Avrupa Türk Toplumunun siyasal hareketlerini de etkilemiştir. Siyasal katılımın en önemli parçası olarak kabul edilen sivil toplum örgütleri, Türklerin de Avrupa’daki ilk siyasal hareketleridir. Dini veya siyasi temelli kurulan örgütlerin hem toplumu bir araya getirmesi hem de talepleri yoğunlaştırarak karar alıcılara iletmesi, toplumsal taleplerin ciddiye alınmasını ve uzun vadede de gerçekleşme olasılığını artırmıştır.