Papazlar son reform paketine tepkili

AVRUPA
Avusturya'da Anayasa reformu tartışması

Avusturya son 10 yıldır siyasi istikrarsızlığı yasa değişiklikleri ila kapatmaya çalışıyor. Ülkede 2012 yılında 100 yıllık geçmişi olan İslam Yasası değişikliği  tartışmaları ile başlayan yasa değişiklikleri toplumsal uyumu zedeliyor. Avusturya hükumeti Müslüman toplumun dini yaşamını düzenleyen yasayı reform bahanesi ile 2015 yılında müslümanlara karşı başlattığı yasal zorlukları genişleterek devam ettiriyor. İslam yasası değişikliği ile dini cemaatlerin statüsünün değiştirilmesi ve yurtdışı yardımları almalarının yasaklanmasının dışında Türkiye'den gelen din adamlarının da kabul edilmemesi gibi tepki çeken değişiklerden sonra yeni yasal reformları gündemde.

Sembol yasası reformu da toplumu ikiye bölmüştü.

Avusturya'da 2019 yılında yürürlüğe giren sembol yasası Türkiyenin de tepki göstermesine neden olmuştu. Yasaya göre dini ve ideolojik sembollerin kamusal alanda gösterilmesi cezai işlem gerektiren suçlardan olmuştu. Bu kapsamda Avusturya'daki Türklerin Bozkurt işareti yapması da aynı suçlar kapsamında değerlendirilmişti. Türkiyede bir partinin de sembolü olan Bozkurt işareti terör örgütü yanlılarının işareti ile aynı derece değerlendirildiğinden Türk toplumu tarafından kabul edilemez olarak ifade edilmişti. 

Viyana Piskoposları da  son reformdan şikayetçi

Avusturya'da 2021 yılında yapılması planlanan Devlet Koruma Yasası reformu Müslüman ve Katolik cemaatinin tepkilerine neden oldu. Terörle mücadele başlığı altında işlenen suçlar kapsamında sıklıkla vurgulanan "dini saikle işlenen suçlar" kavramı Piskoposların tepkisine neden oldu. Piskoposlar din ve terör kavramlarının yan yana kullanılmasının dindar insanları terörle anmak anlamına geleceğini bu nedenle kavramın kullanılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.  Müslüman toplum temsilcileri de terörle mücadele başlığı altında aşırı dinci saikle işlenen suçlar ibaresi ile Avusturya'da uzun zamandır dile getirilen siyasal islam söylemine vurgu yapıldığını ve ülkede yaşayan müslümanları damgalamaya yönelik bir adım olduğunu düşünmekte.

Kaynak:İslamiQde