Almanya'da sivil toplum özgür değil.

AVRUPA

CIVICUS Monitor, Almanya'nın toplumsal özgürlük değerlendirmesinin artık 'açık' olarak değil “kısıtlı” olarak değerlendiridiğini açıkladı. Bu değerlendirme, polisin iklim protestolarına müdahalesi ve protesto kısıtlamaları gibi nedenlerle gerçekleşti.

"People Power Under Attack 2023" adlı rapor, 198 ülkede ve bölgede sivil alan koşullarını değerlendirmektedir. Almanya'nın 'kısıtlanmış' derecesine düşürülmesi, hükümetin vatandaşlarının ifade, toplanma ve birlikte dernek kurma özgürlüklerini tam olarak korumadığı ve zaman zaman bu özgürlüklere müdahale ettiği bulgularına dayanmaktadır.

CIVICUS Monitor araştırmacıları, Alman yetkililerinin iklim protestolarını dağıttığını ve Last Generation iklim hareketine karşı orantısız önlemler aldığını belgeledi. Güvenlik güçleri, grup tarafından gerçekleştirilen şiddetsiz sivil itaatsizlik eylemlerine karşılık olarak evlere baskın düzenledi, banka hesaplarını dondurdu ve web sitelerini engelledi. Ayrıca telefonları, e-postaları ve sesli mesajları izlediler. Ayrıca, yetkililer 2023'ün sonlarında gerçekleşen pro-Filistin protestolarına aşırı güç ve yasaklarla yanıt verdi.

CIVICUS Monitor'ün Avrupa ve Orta Asya araştırmacısı Tara Petrović, "Almanya eskiden Avrupa'nın en özgür ülkelerinden biriydi. Şimdi Almanya, AB genelinde iklim aktivizmine yönelik baskının öncüsü," yorumunu yaptı.

CIVICUS Monitor, her ülkenin sivil alan koşullarını değerlendirirken yıl boyunca ülke odaklı sivil toplum aktivistleri, bölgesel araştırma ekipleri, uluslararası insan hakları endeksleri ve Monitor'ün kendi uzmanlarından toplanan verilere dayanmaktadır. Bu dört ayrı kaynaktan gelen veriler, her ülkeye 'açık', 'daraltılmış', 'engellenmiş', 'baskı altında' veya 'kapalı' olarak derecelendirilir. Bu yıl CIVICUS Monitor, sivil alanın hem özgür hem de korunaklı olduğu 'açık' ülkelerde yaşayan insanların sadece %2,1'inin olduğunu belirledi, bu oran altı yıl önceki oranın neredeyse yarısıdır.

Dünya nüfusunun neredeyse üçte biri veya küresel nüfusun %30,6'sı, en kısıtlayıcı ortamlar olan 'kapalı' toplumlarda yaşamaktadır. Bu, CIVICUS Monitor'ün 2018'deki ilk raporundan bu yana kaydedilen 'kapalı' ülkelerdeki insanların en yüksek yüzdesidir. CIVICUS Monitor araştırmacısı Marianna Belalba Barreto, "Sivil alan üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir küresel baskı gözlemliyoruz," ifadesini kullandı.

Daha yakın tarihli bir olayda, polis Berlin'in önemli bir Arap nüfusuna sahip bir bölgesinde, Filistinli protestoculara aşırı güç kullanarak biber gazı ve su püskürtme cihazları kullanmış ve 174 kişiyi gözaltına almıştı.

Yetkililer ayrıca Berlin ve Frankfurt'ta pro-Filistin protestolarını yasakladı, bu da benzer yasakların geçmiş yıllarda da uygulandığı bilinmektedir. Toplanma ve gösteri hakkına getirilen bu tür kısıtlamalar ayrımcı nitelikte olup barışçıl toplanma hakkını ihlal etmektedir.

Tüm bu gelişmeler, Almanya'nın demokratik değerler açısından yaşadığı düşüşü ve sivil özgürlüklerin kısıtlanmasını yansıtmaktadır. CIVICUS Monitor'ün raporu, demokratik sistemlerin  özgürlükler konusunda hassas olması gerektiğini vurgularken Almanya’yı ve uluslararası toplumu bu konuda dikkatli olmaya çağırıyor.