Almanya - Türkiye ticari ilişkileri ivme kazanmalı

HABER


Türk diasporasının ticarette payı çok büyük

 

Almanya’da faaliyet gösteren EUROPEAN TULIPS CLUB (ETC) Başkanı Yüksel Aslan, Bitlis Milletvekili Cemal Taşar ile Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’yu ziyaretlerinde Türkiye- Almanya ticaret hacmini ve potansiyel sektörleri değerlendirdi.

 

ETC tarafından yapılan araştırmalarda, Türkiye-Almanya  ticaret hacmi kısa ve orta vadedeki fırsatlar değerlendirildiğinde, kısa vadede 100 orta vadede 250 Milyar avroya çok rahat ulaşılabilir. Her iki ülkeyi çok iyi tanıyan Almanya’daki Türk toplumu ise bu ticaret hacminin katalizatörü konumunda.

 

Görüşmede, Türk-Alman ticaret hacminin 45 Milyara ulaştığı, 61 yıllık göç tarihinde Almanya’daki Türklerin Anavatanlarına  işci dövizi, yatırımlar, sosyal yardım ve ticari olarak yaptıkları katkının milyarlarca avro değil, trilyonlarca avro olduğu vurgulandı.

 

İnşaat Sektöründe Türk firmaları elini çabuk tutmalı

 

Almanya’da kurulan yeni koalisyon hükümetinin mevcut konut inşasına ilave olarak her yıl 400 bin konut daha yaptırmayı planladığı, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Almanya’ya göç eden Ukraynalıların da etkisiyle mevcut talebe ilaveten 500 bin konut açığının daha ortaya çıktığı ifade edildi.

 

Ayrıca Almanya’daki 20 binden fazla köprünün en az 10 bin adetinin çürümüş ve acilen yenilenmesi gerektiği ancak, Almanya’daki firmaların senede sadece 200 köprüyü yenileyebildiği tahmin ediliyor. Sadece köprü inşaatı örneğinden yola çıkılırsa gerçekte  senelik 400 köprü olması gerektiği ve Almanya’da bu konutları ve köprüleri inşa etmek için yetişmiş iş gücü ve kalifiye elaman bulunmadığı vurgusu yapıldı.


Bunun dışında Almanya’da yeteri sayıda bulunamayan inşaat ana yüklenici firma açığını Sahra Altı Afrika, Rusya, Ukrayna ile Arap ülkelerinde müteahhitlik hizmeti veren Türk firmalarının  muhakkak  kapatması gerektiği ifade edildi.

 

Asıl amaç Türk diasporasının taleplerini dile getirmek

 

Farklı temaslar kapsamında Türkiye’de bulunan ETC Heyeti, yurtdışında yaşayan vatandaşların talep ve sorunlarını ilgili merciilere aktarmak için hazırladıkları raporu da Bakanlığa sundu. 

Bu talepler arasında Almanya’da yaşayan Türklerin yaşlı bakım evlerinde kültürel ve maddi sebeplerle tam istedikleri gibi yararlanamadıkları, bu kapsamda Türkiye’de bununla ilgili tesislerin oluşturulması ve ikili sosyal güvenlik anlaşmasından kaynaklı mevzuatların bazı çalışmalara engel olduğundan, günün şartlarına göre revize edilmesi talebi bulunmakta.